Scroll to top

Z vami že od leta 1932

Korenine podjetja Slamič segajo v drugo desetletje 20. stoletja. Franc Slamič, rojen 1886 v Črnicah v Vipavski dolini, in njegova žena Josipina, rojena leta 1898 v Šentvidu pri Stični na Dolenjskem, sta začela skupno življenjsko in poslovno pot v Gorici.
Nemirni čas po prvi svetovni vojni in prihod italijanskih oblastnikov, ki Slovencem ni bil naklonjen, sta ju prisilila, da sta zapustila Goriško in se preselila v Ljubljano. Na Viču sta odprla manjšo gostilno in jo vodila nekaj let, toda njuni načrti so bili veliko bolj ambiciozni in »kompleksni«. Leta 1929 sta kupila in temeljito prenovila nepremičnine na vogalu Gosposvetske ceste in Kersnikove ulice v središču Ljubljane.
Pritličje sta namenila za mesnico z moderno hladilnico, delikateso ter trgovino z mešanim blagom. Leta 1932 sta v prvem nadstropju stavbe odprla veliko restavracijo, ki je hitro zaslovela po odlični hrani in zgledni urejenosti. Dnevna kosila, večerje, pogostitve za posebne priložnosti, kulinarične dobrote, pripravljene iz prvovrstnih sestavin, so privabile številne goste.

Restavracijo v prvem nadstropju je krasila stenska freska, ki jo je po naročilu Josipine Slamič izdelal akademski slikar Stane Cuderman. Freska prikazuje skupino mladih fantov in deklet v narodnih nošah z motivom cerkve Gospe Svete s knežjim prestolom na Gosposvetskem polju v ozadju.

Velika prizadevnost in delavnost lastnikov in vseh zaposlenih sta podjetju prinesli hiter uspeh in dobro ime. V nekaj letih se je razširilo na pet poslovalnic v mestu, med katerimi je bila najprestižnejša Delikatesa Slamič v pritličju hotela Slon. Ta delikatesa, oblikovno zazrta v prihodnost, opremljena z najsodobnejšimi materiali in tehnologijo, je ponujala bogat izbor domačih, Slamičevih mesnih delikates, kot so bile Slamičeva hrenovka, žemlja s šunko, obloženi kruhki, mrzle pečenke ter celo uvožene francoske in druge dobrote.

Podjetje Slamič je poleg znamenite restavracije Slamič, mesnic in delikates pred koncem tridesetih let na obrobju mesta, ob Tržaški cesti na Viču, uspešno zagnalo proizvodnjo mesnih in »sočivnih konserv«.

Čas po drugi svetovni vojni podjetnim Slovencem ni bil več naklonjen. Val družbenih sprememb z nacionalizacijo, državnim prevzemom družinskih podjetij, je dramatično prekinil vse dejavnosti družine Slamič in s tem korenito spremenil njeno nadaljnjo usodo.

Danes, po letu 1997, potomci družine Slamič s trudom in ljubeznijo oživljamo nekdanjo tradicijo hiše in jo bogatimo z novimi vsebinami.