Scroll to top

petek, 31. december, 2021 ob: 19.30 | sobota, 1. januar, 2022 ob: 19.30 | nedelja, 2. januar, 2022 ob: 19.30

LIBERtrio – SPLETNI KONCERT


4. koncert cikla "SLAMIČ & TANGO"


SPLETNI DOSTOP NI ČASOVNO OMEJEN

Matjaž Porovne – violina

Katja Porovne Silič – kitara

Petar Brčarević – kontrabas

 

Spoštovani,

žal zaradi veljevnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19, ne smemo izvesti koncert pred občinstvom v Rdeči dvorani Slamič. Zato vas prav lepo vabimo, da si koncert ogledate na našem spletnem kanalu.

V prihajajočem letu vam želimo veliko zdravja in srčno upamo, da se bomo kmalu videli v živo na koncertnih večerih v kavarni Slamič.

SREČNO in VESELO 2022!

***

LIBERtrio je zanimiva in ne pogosto slišana komorna zasedba. V njej nastopata člana Slovenske filharmonije; violinist Matjaž Porovne in kontrabasist Petar Brčarević, ter profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kitaristka Katja Porovne Silič.

Na tokratnem koncertu se bo trio poklonil velikanu Tanga Nueva Astorju Piazzolli, čigar 100 letnico rojstva obeležujemo v letošnjem letu.

Matjaž Porovne je začel obiskovati nižjo glasbeno šolo Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Manci Golež, Srednjo glasbeno in baletno šolo pa je zaključil v razredu prof. Dušanke Stražar.
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je v letu 2006 z odliko diplomiral v razredu prof. Primoža Novšaka. Izpopolnjeval se je še na Glasbeni akademiji v Zagrebu pri prof. Tarasu Pečeniju in na Univerzi za glasbo ter upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Eszter Haffner, kjer je v letu 2013 tudi magistriral. Izpopolnjeval se je pri priznanih pedagogih: Gerhard Schulzu, Rudolfu Gählerju, Jerroldu Rubensteinu, Igorju Ozimu, Tomažu Lorenzu, Hagaju Shahamu, Eszter Hafner, Ebenhardu Felzu, ter pri članih Godalnega kvarteta Artemis, Godalnega kvarteta Vogler in Godalnega kvarteta Apollon Musagete. Je član uspešnih komornih skupin; Tria Marakle, Quatroportanga, Godalnega kvarteta Calisto in Godalnega kvarteta Slovenske Filharmonije. S trijem je leta 2004 zmagal na Tekmovanju Vladimir Lovec-Ivan Šček, leta 2005 pa dosegel prvo nagrado na tekmovanju v Puli. Istega leta je kot član Godalnega kvarteta Calisto zmagal na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov. Za izjemne dosežke je kot član kvarteta Calisto leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Uspešno je prestal avdicije pomembnih mladinskih orkestrov; European Union Youth Orchestra (EUYO), ter Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO), s slednjima je nastopil na pomembnih glasbenih festivalih; BBC Proms, Luzern Musik Festival…Njegovo glasbeno pot so podprle; Fundacia Live Music Now na Dunaju, PE- Förderkreis iz Mannheima, ter Villa Musice Rheinland-Pfalz iz Mainza. V okviru slednje je v Nemčiji muziciral v raznovrstnih komornih sestavih s priznanimi glasbeniki (David Geringas, Tim Vogler, Wen-Sinn Yang…). Organizacija Villa Musica mu omogočila tudi igranje na violino Vinzenza Panorma iz leta 1760. V letih 2011-2012 je bil zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2012 pa je zaposlen v orkestru Slovenske Filharmonije.

 

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo. Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Nastopila je v različnih komornih zasedbah: z Andrejem Grafenauerjem (kitarski duo), Jasna Nadles (duo flavta-kitara), Karmen Pečar (duo violončelo -kitara), Matjažem Porovnetom (duo violina-kitara), Claudijem Arimanyjem (duo flavta-kitara)…  S pihalnim orkestrom Logatec je izvedla Rodrigov koncert za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez v Logatcu in Ljubljani v Sloveniji in v okviru festivala Mid Europe (Schladming, 2006) v Avstriji.
V letih 1992, 1993, 1994 je osvojila najvišja mesta na tekmovanjih »Mladih glasbenikov Slovenije«. Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad. Najpomembnejše med njimi so: Rust, Avstrija, 1999 (»Nikita Koshkin«) – 3. nagrada, Mottola, Italija, 1999 (»Citta di Mottola«) – 4. mesto, Granada, Španija,1999 (»Paco Santiago Marín«) – častna nagrada (Mención Honorifica execuo), Dunaj, Avstrija,1999 (»Forum Gitarre 99«) -1. mesto in 2. nagrada.
Sodelovala je pri kompaktni plošči »Hymnus Carniolis« v okviru projekta slovenskih študentov glasbe na Dunaju (»Mi Dunaj Vam«), 1999. S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Prvo leta 2000 z deli F. Sora in J. K. Mertza, drugo pa oktobra 2001 z deli Strajnarja, Staniča, Šavlija, Pierra-Petita in Castelnuova-Tedesca. Septembra 2009 je izšla kompaktna plošča skladatelja Aleša Strajnarja, za katero sta s prof. Andrejem Grafenauerjem posnela Sonato za dve kitari št. 1. Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Petar Brčarević se je rodil leta 1974 v Beogradu. Kontrabas je začel igrati s 13 Ieti pri profesorju Borislavu Laloviću, podiplomski študij pa je končal na Akademiji za glasbo v Beogradu v razredu prof. Slobodana Gerića. Med in po študiju se je izpopolnjeval pri mednarodno priznanih kontrabasistih, kot so: Ludwig Streicher (Dunajska filharmonija), Reiner Zepperitz (Berlinska filharmonija), Matthias Weber (Münchenska filharmonija) in Johannes Seidl (Gürzenich Orchester Köln). Na mednarodnem tekmovanju “Petar Konjović” je prvič osvojil prvo nagrado, drugič pa prvo posebno nagrado, kjer je prejel 100 točk. Kot solist je nastopal v Srbiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Sloveniji s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Petar je začel s profesionalnim igranjem v orkestru leta 1996 kot solo kontrabasist Beograjske filharmonije. Kot namestnik vodje je igral v Orkestru svetovne glasbene mladine. Od Ieta 2000 je solo kontrabasist Slovenske filharmonije, nekoliko kasneje pa je postal tudi član Komornega godalnega orkestra. Kot solo kontrabasist sodeluje z Mannheimskimi Filharmoniki, Nemško komorno akademijo Neuss in z orkestrom za staro glasbo “Orchester 1756” iz Salzburga. Kot orkestrski glasbenik je igral pod taktirkami mednarodno uveljavljenih dirigentov, kot so Riccardo Muti, Kurt Masur, Kent Nagano, Yuri Temirkanov, Leopold Hager, Heinz Holliger, Neville Marriner. Vsako poletje je profesor na mojstrskem tečaju za kontrabas v Feldkirchnu v Avstriji; od leta 2015 pa je profesor na Konservatoriju v avstrijskem Celovcu.

KONCERT SOFINANCIRA MESTNA OBČINA LJUBLJANA, MOL

OGLED KONCERT:

 

KLIKNITE

 

BREZPLAČNO

Strinjam se, da Kulturni zavod Zlata struna, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen obveščanja o glasbenih večerih v kavarni Slamič. (GDPR)

Strinjam se s prijavo v koncertni e-novičnik

Včasih se lahko tik pred koncertom sprosti kakšna rezervirana vstopnica. Pokličite in se pozanimajte v kavarni (tel. 01 4338233)
Po poslani rezervaciji vam jo bomo potrdili v čim krajšem možnem času na email naslov, ki ste ga vpisali v obrazec. Če odgovor v roku 12 ur niste prejeli, prosimo pokličite v kavarno 01/4338233