Scroll to top

ponedeljek, 4. marec, 2024 ob: 19.30

JAN SEVER – MY STORY


"SOLO KONCERTNI VEČER"


Jan Sever- klavir

Jan Sever, pianist, katerega glasbena pot je fuzija klasične, jazza, tanga in etno vplivov, je odkril strast do klavirja že v zgodnjih letih. Pod vplivom klavirja s strani svoje matere, ki je bila prav tako pianistka, je bil Severjev svet prepleten s črnim klavirjem in obsežno zbirko vinilnih plošč, ki segajo od Bacha do Rahmaninova.

Njegova zgodnja leta so zaznamovala igriva raziskovanja glasbe klasičnih mojstrov. Toda prelomni trenutek je prišel pri njegovih enajstih letih, ko je osvojil prvo nagrado na državnem tekmovanju Temsig. Ta dogodek je Severja potisnil v svet tekmovanj, nastopov in iskanja odličnosti v glasbi. Njegovo formalno izobraževanje ga je vodilo na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2003 je prejel študentsko Prešernovo nagrado in leto kasneje diplomiral. Podiplomski študij je zaključil leta 2009.

Njegovi raznoliki glasbeni interesi so se še bolj razširili, ko je pri 25 letih vstopil v svet tanga, navdihnjen predvsem z glasbo Astorja Piazzole. To je označilo odmik od klasičnih norm in postavilo temelje za kasnejše raziskovanje improvizacije.

Ključni trenutek je nastopil pri 37 letih, ko je Jan Sever, navdihnjen z legendarnim Keithom Jarrettom, premagal klasične predsodke in se podal v popolnoma improvizirane koncerte. Ta korak predstavlja prehod od znanega k neznanemu, zavestnega k nezavednemu. Severjev glasbeni svet se je razvijal, prepletajoč klasične in tango vplive, dokler se ni pojavila skupina Moonlight Sky, osredotočena na jazz in etno glasbo, ki je omogočila, da sta improvizacija in ustvarjalnost stopila v ospredje.

Severjeve solo klavirske improvizacije, kot sta “Into the Wild” in “Free Bird”, prikazujejo njegovo predanost raziskovanju novih poti in možnosti. Njegove improvizacije, ali so spontane ali predhodno določene, ciljajo na ustvarjanje in hkrati raziskovanje unikatnega glasbenega sveta.

Danes, kot profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, Sever nadaljuje svoje življenje v svoji glasbeni sintezi ustvarjalnosti. Njegove improvizacije, kot sta “Some Kind of Blues” in “Brightness to Darkness”, odražajo pot od optimizma do premišljenosti ter nihanje življenja in glasbe. Severjevo glasbeno raziskovanje tako še naprej raste, pri čemer vsak koncert in vsaka improvizacija dodajata plasti njegovemu bogatemu in razvijajočemu se umetniškemu izrazu.

Vljudno vabljeni!

Vstopnina: 15 EUR

Število mest je omejeno, zato je OBVEZNA REZERVACIJA VSTOPNIC ali SPLETNI NAKUP VSTOPNIC!

  • REZERVACIJE VSTOPNIC: vstopnice@slamic.si

Rezervirane vstopnice prevzamete na dan koncerta med 19:00 – 19:30 v kavarni Slamič.

Brezplačna odpoved rezervacije možna do 24 ur pred samim začetkom dogodka.

  • NAKUP VSTOPNIC PREKO SPLETA

 

Nakup vstopnic

 

REZERVACIJA VSTOPNIC

"(zahtevano)" indicates required fields

Untitled(zahtevano)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Strinjam se, da Kulturni zavod Zlata struna, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen obveščanja o glasbenih večerih v kavarni Slamič. (GDPR)

Strinjam se s prijavo v koncertni e-novičnik

Včasih se lahko tik pred koncertom sprosti kakšna rezervirana vstopnica. Pokličite in se pozanimajte v kavarni (tel. 01 4338233)
Po poslani rezervaciji vam jo bomo potrdili v čim krajšem možnem času na email naslov, ki ste ga vpisali v obrazec. Če odgovor v roku 12 ur niste prejeli, prosimo pokličite v kavarno 01/4338233