Scroll to top

sreda, 25. marec, 2020 ob: 19.30 | četrtek, 26. marec, 2020 ob: 19.30

DIVANHANA (BIH)


»Ena najizvirnejših zasedb novodobnega sevdaha”


PRESTAVLJENO!

Šejla Grgić – vokal

Neven Tunjić – klavir

Nedžad Mušović – harmonika

Azur Imamović – bas

Rifet Čamdžić – bobni

Irfan Tahirović – tolkala

Skupina Divanhana se je na globalni glasbeni zemljevid ob Damirju Imamoviću, Amiri Medunjanin, Božu Vreću in Mostar Sevdah Reunion vrisala kot ena najizvirnejših zasedb neosevdaha, struje in žanra novodobnega preoblikovanja tradicionalnega sevdaha ter v njem zakoreninjenih bosanskih ljudskih pesmi, sevdalink. Prepoznavnost si je sekstet akademsko izobraženih glasbenikov zagotovil s povsem samosvojo predelavo izročila balkanskih pesmi oziroma balkanskih zvočnih praks, zlasti s področja Bosne, Kosova, Srbije, Makedonije in Turčije, ter fuzijo različnih glasbenih žanrov, v kateri zasedba tradicijo prepleta zlasti z elementi pop in klasične glasbe ter jazza.

Divanhana so od nastanka leta 2009 s svojo avtorsko poetiko revitaliziranega sevdaha posneli pet albumov in širom Evrope nanizali tisoče koncertnih kilometrov. Prvi album „Dert“(2011) je predihal njihovo balkansko etnomuzikološko podstat, senzibilnost sevdalinke „Evo srcu mome radosti“ v interpretaciji nove pevke Leile Ćatić pa je trasirala pot naslednjim singlom (Emina, Ko se ono brijegom šeće, Crven Fesić) ter 2014 „nogometni himni“ „Zvijezda tjera mjeseca“. Nenehne turneje, interakcija s publiko in reinterpretiranje balkanskih zvočnih praks so botrovali zamislim in aranžmajem za album „Bilješke iz Šestice“(2013). Leta 2015 je zasedba izdala album z naslovom „Zukva“ (ime se nanaša na avtohtono vrsto jabolk z močnimi koreninami in predstavlja sinonim cepljenja in križanja), ki lepo ponazarja bistvo njihovega novodobnega sevdaha – prepletanje tradicionalne glasbe in sevdalink z različnimi in raznorodnimi žanri in stili.

Koncertno početje je skupina dokumentirala na „živem“ albumu „Live in Mostar“(2017), na zadnjem z naslovom „Kardes“(2018) pa so glasbeniki svoj avtorski izraz prepletli z orientalskimi in turškimi ritmi ter turško pevko Suzan Kardes. Vokalna dimenzija oziroma interpretacija sevdalink v skupini predstavlja neusahljiv vir navdiha, izzivov in izvirnosti. S septembrom 2018 z Divanhano na oder stopa nova vokalistka, aktivna članica vokalne skupine Etnoakademik in diplomantka sarajevske glasbene akademije. Šejla Grgić pleni s patino hrepenenja in nostalgije ter žalosti in ljubezni dodaja svojo osebno izvajalsko noto.

Vstopnina: 17 EUR

Rezervacija vstopnic in informacije: vstopnice@slamic.si

 

Prodaja vstopnic na dan koncerta od 19.00 – 19.30
Rdeča dvorana Slamič, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana

 

Sponzorji koncertov v kavarni Slamič:
Zlati sponzor: LUKEM d.o.o.
Sponzorji: YAMAHA d.o.o., BENTON d.o.o., M4 Music store

Strinjam se, da Kulturni zavod Zlata struna, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen obveščanja o glasbenih večerih v kavarni Slamič. (GDPR)

Strinjam se s prijavo v koncertni e-novičnik

Včasih se lahko tik pred koncertom sprosti kakšna rezervirana vstopnica. Pokličite in se pozanimajte v kavarni (tel. 01 4338233)
Po poslani rezervaciji vam jo bomo potrdili v čim krajšem možnem času na email naslov, ki ste ga vpisali v obrazec. Če odgovor v roku 12 ur niste prejeli, prosimo pokličite v kavarno 01/4338233