Scroll to top

sreda, 16. oktober, 2019 ob: 20.00

ASJA VALČIĆ QUARTET / CELLOFEST LJUBLJANA 2019


"Violončelo v jazzu"


Asja Valčić – violončelo
Klaus Paier – harmonika, bandoneon
Stefan Gfrerrer – bas
Roman Werni – bobni, tolkala

Priznana hrvaška jazzovska violončelistka se bo ljubljanskemu občinstvu predstavila s svojim kvartetom in vragolijami na violončelu. Asja Valčič se je rodila v Zagrebu, študirala pri prof. Valterju Dešpalju na zagrebški Akademiji za glasbo, kasneje pri prof. Natalji Šahovskaji na Konservatoriju Čajkovski v Moskvi ter pri prof. Karine Georgian v Detmoldu v Nemčiji. Kot solistka je nastopila že pod taktirko Zubina Mehte in Kazušija Ona ter sodelovala s člani znanih komornih zasedb, kot so Alban Berg Quartet, Brodsky kvartet in Melos Quartet. Od leta 2000 živi na Dunaju ter se posveča večinoma ustvarjanju na področju jazza.

 

Asja Valčić in avstrijski harmonikar svetovnega slovesa Klaus Paier sodelujeta že od leta 2009, ko sta pričela skupno nastopati in navduševati na odrih po vsem svetu. Kritiki so zanju zapisali, da “ustvarjata univerzalno komorno glasbo, ki jo težko primerjamo s čimer koli” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) in “ki nas gane do solz” (Süddeutsche Zeitung).

Glasbenika sta vlogi violončela in harmonike v jazzu povsem na novo definirala. Paier je za to prilagodil in izpilil svojo tehniko igranja in si dal celo izdelati posebej prilagojeno harmoniko, Asja Valčić pa navdušuje z neverjetno dinamiko, v kateri se dopolnjujeta klasična natančnost in jazzovsko groovanje. V njunih skladbah se povezujejo klasika z jazzom, blues s tangom in musette z modernimi glasbenimi pristopi. Ustvarjata unikatne zvočne slike, ki so včasih minimalistične, drugič pa že povsem simfonične narave. Pri tem jima odlično podporo nudita Stefan Gfrerrer na basu in Roman Werni na tolkalih.

 

ASJA VALČIĆ – violončelo

Asja Valčić se je rodila v Zagrebu. Po diplomi na domači zagrebški Akademiji za glasbo v razredu prof. Valterja Dešpalja se je izpopolnjevala na Konservatoriju Čajkovski v Moskvi pri prof. Natalji Shahovskaji in kasneje še na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu v Nemčiji pri prof. Karine Georgian. Kot solistka je nastopila že pod taktirko Zubina Mehte in Kazushi Ona, kot komorna glasbenica pa sodelovala s člani znanih godalnih kvartetov, kot so Alban Berg, Brodsky in Melos Quartett. Leta 1995 je v Franciji zmagala na  tekmovanju „Concours international de jeunes concertistes de Douai“. Asja Valčić je zelo dejavna tudi na področju onstran klasične glasbe in si v evropskih glasbenih krogih pridobila velik ugled. Posveča se predvsem improvizaciji ter novim izraznim možnostim na violončelu. Pri tem je potrebno omeniti predvsem sodelovanje v uveljavljeni zasedbi radio.string.quartet.vienna (od leta 2004) in v duu s harmonikarjem Klausom Paierjem (od leta 2009), v katerih lahko zelo uspešno povezuje različne glasbene stile. Od leta 2012 dalje je tudi članica Iiro Rantala String Tria. Asja Valčić je aktivna tudi kot aranžerka, skladateljica in pedagoginja. Od leta 2000 živi in ustvarja na Dunaju.

 

KLAUS PAIER – harmonika

Avstrijski harmonikar in skladatelj Klaus Paier je študiral harmoniko, jazz in kompozicijo na Konservatoriju za glasbo v Celovcu. Kmalu so ga začeli zanimati tudi drugi glasbeni stili – od tanga pa vse do glasb sveta. Z leti si je izoblikoval svoj stil, v katerem na svojstven način povezuje raznolike glasbene vplive iz vsega sveta in jih na unikaten način podaja občinstvu s pomočjo svoje glasbene govorice. Nastopa v več zasedbah: od leta 1997 v triu z basistom Stefanom Gfrerrerjem in bobnarjem Romanom Wernijem, v duu s hrvaško violončelistko Asjo Valčić in v duu s saksofonistom Geraldom Preinfalkom. Sodeluje tudi z godalnim kvartetom radio.string.quartet.vienna. Leta 2011 je za svoj veliki prispevek na področju harmonike kot prvi avstrijski harmonikar v Moskvi prejel nagrado  “Silver Disc”. Njegova albuma “Movimiento” in “Live” sta bila v Avstriji nominirana za največjo avstrijsko nagrado na področju glasbe “Amadeus Award”. Mednarodne turneje so ga vodile po Avstriji, Nemčiji, Švici, Lihtenštajnu, Franciji, Španiji, Portugalski, Italiji, Nizozemski, Belgiji, Luksemburgu, Poljski, Češki, Slovaški, Latviji, Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Madžarski, Romuniji, Moldaviji, Danski, Švedski, Rusiji, Egiptu, ZDA, Alžiriji, Vietnamu, Izraelu, Maroku in Japonski.

 

KONCERT JE OMOGOČIL AVSTRIJSKI KULTURNI FORUM.

Vstopnina: 15 EUR

Rezervacija vstopnic oz.miz: vstopnice@slamic.si

 

Prodaja vstopnic na dan koncerta od 19.30 -20.00
Rdeča dvorana Slamič, Kersnikova ul.1, 1000 Ljubljana

Sponzorji koncertov v kavarni Slamič:
Zlati sponzor: LUKEM d.o.o.
Sponzorji: YAMAHA d.o.o., BENTON d.o.o., M4 Music store

Strinjam se, da Kulturni zavod Zlata struna, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen obveščanja o glasbenih večerih v kavarni Slamič. (GDPR)

Strinjam se s prijavo v koncertni e-novičnik

Včasih se lahko tik pred koncertom sprosti kakšna rezervirana vstopnica. Pokličite in se pozanimajte v kavarni (tel. 01 4338233)
Po poslani rezervaciji vam jo bomo potrdili v čim krajšem možnem času na email naslov, ki ste ga vpisali v obrazec. Če odgovor v roku 12 ur niste prejeli, prosimo pokličite v kavarno 01/4338233