Scroll to top

Montag, 22. April, 2024

MLADI ŠANSON SE PREDSTAVLJA


"Večer šansonov


Koncert na katerem so predstavljajo mladi šansonjerji:

 

PATRICIJA ŠKOF trio

Patricija Škof – vokal

Luka Krof – klavir, harmonika

Luka Dobnikar – kontrabas

 

ZAJTRK

Laura Krajnc – vokal

Sven Horvat – kitara, spremljevalni vokal

Matija Solce – harmonika, spremljevalni vokal

Neža Pavlovič – kontrabas

 

PRIMOŽ VIDOVIČ duo

Primož Vidovič – kitara, vokal

Matjaž Balažič – harmonika, vokal

 

ANA MARIJA  MITIĆ trio

Ana Maria Mitić – klavir, vokal
Žiga Vehovec – harmonika
Ilj Pušnik – kontrabas

 

TOMAŽ HOSTNIK duo

Tomaž Hostnik – klavir, vokal

Matija Krečič – violina

 

VERONIKA NIKOLOVSKA trio

Veronika Nikolovska – vokal

Luka Krof – harmonika

Gašper Lovrec – kitara

 

Pobudnica koncertnega večera je slovenska šansonjerka in igralka gospa Vita Mavrič.

 

 

Večer šansonov na katerem so bodo občinstvu izbrani mladi slovenski glasbeniki in avtorji.

 

PATRICIJA ŠKOF je v Švici živeča vokalistka in komponistka, in sicer primarno doma, v svetu jazz glasbe. V domovanju le te se je izobraževala v Grazu, Kölnu, trenutno opravlja magistrski študij na Akademiji za glasbo v Basl. V zadnjem letu se je spogledovala in pobližje spoznala tudi s šansonom. Svoj ‚Šanson iz tujine‘ je namreč predstavila na Festivalu Slovenskega Šansona 2023, kjer je bila ena izmed 10 finalistov. Festival ji je odprl nova kreativna vrata k ustvarjanju v slovenskem jeziku, za prihajajoči večer se obetajo tudi premierno izvedene skladbe, ki jih bo Patricija izvedla ob spremljavi dveh odličnih glasbenikov.

 

ZAJTRK je kantavtorska, etno-šansonska zasedba, zavezana k besedilom v slovenščini, z duhovitim, družbenokritičnim in nagajivim pristopom k ustvarjalnosti. Zasedbo sestavljata Laura Krajnc (violina, vokal, tamburinček) in Sven Horvat (kitara, vokal), v razširjeni zasedbi pa še Matija Solce (harmonika, vokal) in Neža Pavlovič (kontrabas). Zajtrk je ljubitelj pravljic, zgodb, pripovedk, smešnih anekdot, teatra in ostalih hudih muh, zato se vse to prepleta z glasbenim ustvarjanjem zasedbe, nastopi pa so venomer začinjeni s kancem teatralnosti. Skladbe Zajtrka prepletajo folk in etno glasbo s punk šansonom, kabarejem, jazzom, bluesom in popom v trd alternativni kantavtorski izraz. Zasedba si prizadeva predvsem za ohranjanje slovenskega jezika v besedilih, ohranjanje družbene kritičnosti in hudomušnosti, avtonomnosti ustvarjanja dobrega humorja ter za vnašanje ljudskega v glasbo, besedila skladb pa odsevajo predvsem zanimanje za človeka ter za njegovo in njeno komično, uporniško, zmedeno, tragično, ne srečno in srečno življenje. Zasedba s skladbo Jera je na Festivalu slovenskega šansona osvojila nagrado za obetavno mlado avtorico ali avtorja oz. izvajalko ali izvajalca.

 

PRIMOŽ VIDOVIČ pevec in kantavtor se je s svojimi hudomušnimi satirami in doživetimi baladami uveljavil kot eno vidnejših imen sodobnega slovenskega šansona in duhovit opazovalec našega časa. Dreza v njegove slepe pege in zablode, obelodanja njegove tragikomedije in premišljuje večna vprašanja, ki se skrivajo za usodami navadnih in nenavadnih ljudi. Literarna besedila, zabeljena z dovtipi in aluzijami in teatralno interpretacijo, pospremi z eklektično glasbo, v kateri se prelivajo ljudski melosi z vseh koncev sveta, od tanga in džeza pa do sevdalink in fada. Eden finalistov Festivala slovenskega šansona 2023 je za svoja dela prejel tudi zlato kanto na Kantfestu in nagrado na novosadskem Taktfestu ter zmagal na številnih natečajih. Nastopa tako samostojno, s komorno zasedbo kot tudi v dvojcu s harmonikarjem Matjažem Balažicem, s katerim v začetku leta 2024 načrtujeta izid debitantske plošče avtorskih šansonov.

 

ANA MARIA MITIĆ je končala študij klavirja in glasbene teorije na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, vendar jo javnost bolj pozna kot televizijsko voditeljico in igralko. “Če bi obstajalo polje, kjer lahko združim vse svoje ljubezni: klavir, globoko besedno izpoved, oder, iskrena čustva in improvizacijo, potem ni to nič drugega kot šanson”, pravi Mitićeva, ki je s svojo avtorsko pesmijo V našem belem hodniku navdušila na nedavnem Festivalu slovenskega šansona 2023 v Rogaški Slatini. Ustvarjalne moči je združila z glasbenikoma, s katerima tvori trio, ki ponese v svet tako avtoričine šansone kakor tudi svetovno znane pesmi na blagozvočen način, seveda z imenitno in vedno unikatno povezovalno spremljavo.

 

TOMAŽ HOSTNIK je neutrudni iskalec besed, zvokov, melodij, ritmov in harmonij, poleg tega pa zagrizen borec proti vsakršnim klišejem, stereotipizaciji podeželja, izključujočem domoljubju, popeglanim vokalom, amerikanizaciji in komercializaciji vsega, kar je leta veljalo za slovensko in še marsičem. Kot pristen škofjeloški “hribster” material za svoje ustvarjanje nabira v domači fari, a ozaveščen z izzivi, ki te meje presegajo. Najsvetlejše točke njegove kariere predstavljajo prepoved izvajanja njegove skladbe na Prešernovi proslavi, zlata kanta na Kantfestu, glavna nagrada in nagrada za najboljšo glasbo na Festivalu slovenskega šansona ter nagradi za najboljše besedilo na Popevki. Glavne karakteristike njegovega stila oz. umetniškega kreda je po njegovih besedah moč izluščiti iz izjave kolegice ob poslušanju njegove skladbe “Ljubim te Slovenija rjava”: “Hostnik, to je tako ogabno, sluzasto alpsko, najhuje od vsega pa je to, da imam kurjo polt.”

 

VERONIKA NIKOLOVSKA je umetniško ime triindvajsetletne Veronike Kržičnik, ki v svetu glasbe, išče svojo pot. Trenutno se še izobražuje, odkriva in raziskuje. Pri ustvarjanju in nastopanju ji pomaga igralec in glasbenik Gašper Lovrec. Svojo glasbeno pot je začela pred tremi leti in v tem času izdala šest singlov. Material za besedila črpa iz svojih izkušenj. Čustva in doživljanje življenja najraje zapiše v rimah, ki jih podpre z žanrsko raznolikimi podlagami, v katerih se odraža njena ljubezen do glasbe in raznolikih glasbenih zvrsti.

 

Pobudnica in odgovorna oseba koncerta je slovenska

Vstopnina: 15 EUR

Število mest je omejeno, zato je OBVEZNA REZERVACIJA VSTOPNIC ali SPLETNI NAKUP VSTOPNIC!

  • REZERVACIJE VSTOPNIC: vstopnice@slamic.si

Rezervirane vstopnice prevzamete na dan koncerta med 19:00 – 19:30 v kavarni Slamič.

Brezplačna odpoved rezervacije je možna do 24 ur pred samim začetkom dogodka.

  • NAKUP VSTOPNIC PREKO SPLETA

 

Nakup vstopnic

 

REZERVACIJA VSTOPNIC

"(zahtevano)" indicates required fields

Untitled(zahtevano)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Strinjam se, da Kulturni zavod Zlata struna, Kersnikova ulica 1, 1000 Ljubljana, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen obveščanja o glasbenih večerih v kavarni Slamič. (GDPR)

Strinjam se s prijavo v koncertni e-novičnik

Včasih se lahko tik pred koncertom sprosti kakšna rezervirana vstopnica. Pokličite in se pozanimajte v kavarni (tel. 01 4338233)
Po poslani rezervaciji vam jo bomo potrdili v čim krajšem možnem času na email naslov, ki ste ga vpisali v obrazec. Če odgovor v roku 12 ur niste prejeli, prosimo pokličite v kavarno 01/4338233